6. Civil Vezetők Klubja

🤝
A társadalmi vállalkozás lehet a forráshiánnyal küzdő civil szféra megmentője? - Erre a kérdésre kereste a választ a Civil Vezető Klub tagjai előtt tartott előadásában 👨‍🏫 Dr. habil Gábor Nagy Dániel társadalomtudós, az SZTE JGYPK Alkalmazott Társadalomtudományok Tanszékének docense. A programot a Civil Központ munkatársai szervezték, ezzel indították újra útjára havi rendszerességű előadássorozatukat.
🗣 Az eladó elmondta: a társadalmi vállalkozások a nyereségüket 💲 nem osztják fel, hanem a társadalom számára fontos közcélok elérésére fordítják és ebből stabilan fenn tudják tartani magukat. Évszázadok óta léteznek, de az utóbbi években egyre népszerűbbek 💹lettek Magyarországon is.
🇬🇧 Nemzetközi és 🇭🇺hazai példákkal mutatta be, milyen társadalmi problémák kezelésére alkalmas ez a működési forma. A hazaiak közül a Budapest Bike Maffiát emelte ki, amit a társadalmi apátiából való kimozdulás és a tenni akarás hívott életre 2011-ben. Ételadományok elkészítésével, gyűjtésével és biciklis szétosztásával kezdték a munkát, az adományokkal az utcán és a szociális ellátásban élő hajléktalan embereket támogatták. Az elmúlt években dinamikusan nőtt a szervezet, rengeteg önkéntes csatlakozott hozzájuk, s ennek köszönhetően új akciókat is felvállaltak.
♻️Elsősorban az újrahasznosítás és 🫶 szociális szféra területén létesülnek hasonló érték orientált szervezetek, mint például a Kék Madár Alapítvány, amely Szekszárdon működtet egészség károsult, fogyatékkal élő emberek foglalkoztatásával éttermet. - De bármilyen meglepő, Csongrád-Csanád megyében is van jó példa a társadalmi vállalkozásra - emelte ki Nagy Gábor Dániel.
🪑🚪Egyik ilyen a Remodel Stúdió, amely használt bútorok felújításával, megmentésével foglalkozik és részt vesz a szakemberképzésben is. A Colortextil Textilnyomó Szociális Szövetkezet pedig speciális bútorszövetek készítésével foglalkozó közösség – a két társadalmi vállalkozás egymást is segíti.
Az ilyen civil szervezetek társadalmi hasznossága tehát megkérdőjelezhetetlen, a különböző működési formák összehasonlító kutatásból az derült ki – hangsúlyozta az előadó -, hogy az alapítványok erre a legalkalmasabbak. A lényeg, hogy a jó ügy képviselete párosuljon egy olyan piaci rés megtalálásával, amely hozzásegíti a benne működőket
az ♻️ önfenntartáshoz, ám általa
javulnak az 💹életkörülmények,
💪egészségesebbé válik a környezet,
👩‍🦰🧑‍🦰nő az esélyegyenlőség és
🤝erősödik a társadalomban az összetartozás érzése.
👉 A jelenlévőknek azt ajánlotta Gábor Nagy Dániel, hogy a jó ötlet megtalálása érdekében forduljanak a mesterséges intelligenciához: nemcsak a pályázatok írásában nyújthat kézzelfogható segítséget, hanem akár egy társadalmilag hasznos cél megtalálása és annak megvalósítása kapcsán is.
Következő Civil Vezetők Klubjának időpontjáról, témájáról Hírlevelünkben olvashat.