💸💰Adó 1️⃣ + 1️⃣ %-os felajánlás 2024-ben

Adó 1 százalék felajánlás: 1% civil szervezeteknek (a szervezet adószámát kell megjelölni). A másik +1% felajánlható vallási közösségnek vagy a kiemelt költségvetési előirányzatnak, ekkor a technikai számot kell megadni. 2024-ben is lehet rendelkezni a személyi jövedelemadó 1+1%-áról legkésőbb 2024. május 21-ig, az SZJA bevallástól függetlenül is.

Adó 1️⃣ + 1️⃣ % nyilatkozat
A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be. A program automatikusan vizsgálja, hogy a megjelölt szervezet jogosult-e a felajánlásra.


az eszja.nav.gov.hu online kitöltve


vagy
az ÁNYK-ban a bevallással együtt, az EGYSZA lapját is kitöltve vagy

külön, a 23EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Vagy papíralapon
Benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain.

a 23EGYSZA nyomtatványt postázva az állandó lakcím alapján az adóigazgatóság címére, vagy

lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain leadható személyesen, illetve meghatalmazott útján, vagy

a személyijövedelemadó-bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve, vagy
az e-SZJA felület kitöltőprogramjával készített és kinyomtatott nyilatkozaton, vagy
2024. május 10-ig lezárt borítékban leadva a munkáltatónak, ha az vállalja a nyilatkozatok összegyűjtését. Ezen a borítékon a leragasztás helyén szerepelnie kell pluszban a felajánló aláírásának is.

Ha a nyilatkozatokat eseti meghatalmazott nyújtja be, csatolni kell a meghatalmazást is. A 2024. május 21-ei határidő jogvesztő. Ez azt jelenti, hogy ha valaki május 21. után rendelkezik befizetett személyi jövedelemadója 1+1%-áról, a rendelkezése érvénytelen, és a késedelem igazolási kérelemmel sem menthető ki.

Adó 1% lista
A felajánlásokra jogosult, kedvezményezett civil szervezetek listája. A civil kedvezményezettek javára évenként kell nyilatkozni, mivel ezeket a felajánlásokat csak egy alkalommal, a rendelkezés évében veheti figyelembe a NAV.

A Csongrád-Csanád-vármegyei szervezetek listája ITT érhető el: