Beszámoló 06. 16-i Sajtóreggelinkről

 

Sajtóreggelinken, Lukács László szakmai vezető köszöntője után az (tudatos) Ötszázalék Egyesület elnöke, Sebestyén Edmond mutatkozott be.

Elsőként megemlítette, hogy erdélyi óvodásoknak, iskolásoknak tartanak tábort, amit részben NEA pályázatból tudnak finanszírozni.

Ismertette, hogy egyesületük életvezetéssel, tudatossággal, időgazdálkodással és önismerettel kapcsolatos képzéseket tart.

Beszámolt Városi szabadulós játékukról, melynek célja, kapcsolatteremtés a mikroközösségekkel és az, hogy a program alatt, Szeged város nevezetességeivel, „titkaival” ismertessék meg a résztvevőket.

Célcsoportjuk eddig főleg fiatalok, fiatal felnőttek voltak, de most nyitnak a középiskolások felé is, az Iskolai közösségi szolgálat terén.

 Megemlítette az Erasmus és az Erasmus+ nemzetközi programjaikat, itt is a tudatosság a téma. Nagyon széles a skála, a retorikától kezdve az újrahasznosításon át, az egyenjogúságig tartanak előadásokat.

Az egyesület fő célja: „Azért vagyunk, hogy útmutatót adjunk neked a tudatos élethez”

 

A Junior Achievement Magyarország (JAM) Alapítvány képviseletében, Szögi Anita és Erdős Kata szakmai munkatársak jelentek meg.

Az Alapítvány munkáját Szögi Anita mutatta be, mesélt az általános,- és középiskolás célcsoportoknak szóló interaktív foglalkozásokról, melyeken a diákok megismerhetik az alapvető gazdasági és vállalkozási fogalmakat. Majd ezt, az újonnan megszerzett tudást, játékos formában kamatoztatják. A diákok csapatokat alkotnak, létrehozzák saját vállalkozásaikat, a játék alatt bepillanthatnak az üzleti tervezés, a marketing és a pénzügy területeire egyaránt.

Tájékoztatott bennünket, a pályaorientációs programjukról. Ezeken a foglalkozásokon a diákok szituációs játékokon keresztül ismerik meg, saját képességeiket.

Elmondta, hogy Árnyéknap című projektjük, a felsőoktatásban tanulóknak szóló program. Az Árnyéknap egész napos, melynek során egy diák egy mentort követ munkája során. A nap végére az adott munka árnyoldalaival is megismerteti a hallgatót, ezáltal segíti Őt a pályaválasztásban.

Az Alapítvány által szervezett tanévzáró JAMboree-n 500 diák jelent meg, június 13-án és 14-én, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A rendezvényen sok más szervezet és cég mellett, a Csongrád-Csanád megyei Civil Központ is képviseltette magát.

 

A Fatima Ház Alapítvány következett, Kiss Erzsébet az alapítvány elnöke elmondta, hogy a szervezetük célja boldogságot vinni a gyerekek és az elesettek életébe.

Mesélt táboraikról, képességfejlesztő foglalkozásaikról, az Erasmus Ifjúsági Cseréről.

Örömmel számolt be, a mély szegénységben élő gyerekek karácsonyi álmának teljesítéséről. Ez a program 3 gyermek vágyának teljesítésével indult, mára 117 gyermeknek tudnak a vadonatúj ajándékot juttatni a Karácsonyfa alá.

Kérdésünkre elmondta, hogy támogatóik általában, cél szerint támogatnak, tehát vagy a karácsonyi ajándékokra vagy az Ásotthalmi táborozásra, táborhelyre.

Megemlítette, hogy szociális szervezet révén a járvány alatt Hajdú-Bihar megyébe is vittek adományokat, olyan kis falukba mentek el, ahova nagy szervezetek nem jutottak el.

Az ukrán menekülteket pedig élelmiszer,- és ruhaadománnyal tudták támogatni.

Pozitív eredményként megemlítette, a Civil Központ szervezésében két szegedi középiskola, három osztályában megrendezésre került osztályfőnöki órákat is.

Beszélt a közelmúltról, arról, hogy a Fatima Ház Alapítvány is részt vett a tanévzáró JAMboree-n.

Kiss Erzsébet tájékoztatott minket a közeljövőről, arról, hogy jelenleg az Ásotthalmi Fatima- Házat, (melyről az alapítvány kapta a nevét) szeretné az alapítvány hitelből megvásárolni, azért, hogy a gyerekek táboroztatása folyamatosan biztosítva legyen. Megjegyezte, hogy a tábor 60 havi részleteinek fizetésére folyamatosan, jó szívvel fogadnak adományokat. (Jelenleg már a Fatima- Házat, a Fatima Ház Alapítvány vette birtokba.)

A Talentum Alapítvány munkásságát Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, az alapítvány szakmai vezetője ismertette.

Elmondta, hogy főtevékenységük az önkéntességgel kapcsolatos és a civil szervezetek képzésével, ez utóbbit workshopok és találkozók formájában rendezik meg.

Informált minket arról, hogy országos,- és megyei szinten is juttatnak önkénteseket oda, ahol szükség van a munkájukra. Valamint küldenek és fogadnak is önkénteseket, például az Erasmus programon keresztül.

Beszámolt arról, hogy a középiskolásoktól a felnőttekig fogadnak önkénteseket. Informált minket, arról, hogy a kórházakban, a múzeumban és az idősotthonokban már hosszú ideje sikeresen tevékenykednek önkénteseik.

Érdekességként elmesélte, hogy a külföldi önkéntesek, a magyar nyelv ismerte nélkül is, nagy sikert arattak a magyar óvodások körében. Ugyanis, Ők a zene nyelvén próbáltak kapcsolatot teremteni az ovisokkal, újrahasznosított eszközökből készítettek zeneszerszámokat és gyerekek nagy örömére, ezek kíséretében énekeltek anyanyelvükön vagy angolul.

Zsivkovitsné Gyenes Krisztina szerint, az Iskolai közösségi szolgálat alkalmas arra, hogy az önkéntességre vezető út legyen a diákok számára.

Azt is megtudtuk, hogy a Sajtóreggeli utáni nagy rendezvényük a Civil Piac, azt követően pedig a szegedi Partfürdőn megrendezésre kerülő Interkulturális nyári tábor lesz.

 

A Fénysugár Medicina a Megváltozott Munkaképességűekért Egyesület elnöke, Vaskóné Kiss Éva tájékoztatott minket, hogy tagjaik többségében megváltozott munkaképességűek és nyugdíjasok közül kerülnek ki.

Az egyesület nagyon aktív, különböző táborokat, eseményeket szerveznek egészséges életmód, kulturális és egyéb témákban.

Többek között, a Dinami Design "Fogadj örökbe egy ovi/bölcsi/napközi csoportot 2022" elnevezésű felhívásához csatlakozott a Fénysugár Medicina Egyesület.

Örömmel számolt be arról is, hogy az Iskolai közösségi szolgálaton keresztül sikerült tanulókat bevonzani, az egyesület életébe. Például, leendő szakmájukat gyakorolva, a diákok Szegeden idegenvezetést tartottak az egyesület tagjainak. Valamint középiskolás fiatalokat kértek fel, egy pályázathoz adatgyűjtésre, ezt a feladatot a tanulók sikeresen végrehajtották és egy nagyon színvonalas anyagot állítottak össze.

Az egyesület tagjai önkénteskednek is.

Az egyesület is részt vesz a Civil Piac című rendezvényen, 2022. 06. 25-én, szombaton, a Szeged Árkádban. Egészségügyi méréseket, szűréseket végeznek az érdeklődőknek.