Fókuszban a fiatalok önkéntessége a történelmi emlékezet ápolásában – Konferenciát szervezett a szegedi lengyel közösség az önkéntességről
 
📍 Az önkéntes munka szerepe és jelentősége a közösségfejlesztésben és az identitás megőrzésében címmel konferenciát rendeztek november 10-én 10 órától Lengyel Köztársaság Szegedi Konzulátusa és a szegedi lengyel 🇮🇩 közösség.



✅A novemberi konferencia már 11 éve hagyomány, amely Lengyelország november 11-i nemzeti ünnepéhez kapcsolódóan, mindig a Szeged-Csanádi Egyházmegyével és a Gál Ferenc Egyetemmel együttműködésben valósul meg a Lengyel Külügyminisztérium lengyel-magyar ifjúsági pályázatának támogatásával. Az esemény témája rendszerint történelmi, jellemzően a lengyel-magyar közös történelemből kiragadott jelentős események vannak az előadások fókuszában, és mindig kiemelten esik szó a nemzeti emlékhelyek ápolásáról.

👉Az idei konferencia arra világított rá, milyen szerepe van ebben az önkéntességnek. Az előadók által bemutatott példákkal arra irányították rá a figyelmet, hogy az önkéntesség szempontjából preferált állatvédelmi vagy környezetvédelmi területek mellett vannak szociális, vagy a nemzeti identitás őrzéséhez közel álló feladatok is, mint például a hadisírok, temetők, emlékhelyek gondozása, amibe érdemes a fiatalokat bevonni. Erről Grzegorz Gąska lengyel helytörténész és Gianfranco Simonit, olasz csatatérkutató beszélt.

🫂 Különleges területe az önkéntesség vállalásának a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek👶👧🧒👦 támogatása is, hogy az ő szocializációjukban, a felnőtt életre való felkészítésükben óriási jelentősége van az önzetlen szeretetteljes gondoskodásnak - ezért kapott helyet a konferencián ez a téma is, Kothencz János gyermekvédelmi szakértő előadásában.

🙏Serfőző Levente, az egyházmegye oktatási helynöke a fiatalok bevonásával kapcsolatban elmondta:
💬"A fiatalokban akkora a kedv az önkéntesség és minden egyéb iránt, amekkora a kedv a felnőttekben. A fiatalok mindenre nyitottak, isszák a tiszta, őszinte szavakat és cselekedeteket, meghívásokat. Azt gondolom, hogy ebben nagy példát kellene, hogy mutasson a felnőtt generáció, hogy tud önzetlenül, önmagáról lemondva, idejét feláldozva segíteni embertársain. Ha ezt látja egy fiatal, akkor motiválva lesz – emelte ki a Szeged-Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke, aki hozzátette, hazánkban más európai országokhoz képest kevesebben vállalnak önkéntes
szolgálatot.

Bővebben itt olvashatnak az eseményről: 👇
Fók... - Csongrád-Csanád vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ | Facebook