CIVIL VEZETŐK KLUBJA

➕
Erasmus + civil szemmel – Ez volt a címe annak az előadásnak, amelyet Szűcs Márta Zita, a Katolikus Ifjúsági Felnőttképzési Egyesület (KIFE) ügyvezetője tartott az idei első Civil Vezetők Klubja rendezvényünkön.

➡️ Az interaktív előadáson mindenekelőtt megtudtuk, hogy a 28 tagszervezetet összefogó ernyőszervezet az együttműködés kultúrájának fejlesztésében érdekelt, célja a nemformális tanulás terjesztése a társadalomban és a hátrányos helyzetű csoportok tanulási folyamatainak támogatása.

🗣 Az előadó tapasztalatai azt erősítették meg, hogy a civileknek is kiváló lehetőségeket kínál az Erasmus + program, amely az Európai Unió oktatást, képzést, ifjúságügyet, sportot támogató kerete. Külföldi tapasztalatszerzésre, tanulmányút szervezésére, új módszerek megismerésére, és értékes szakmai kapcsolatok kialakítására teremt módot.

✔️ Elsősorban olyan szervezeteknek érdemes megismerkedni az Erasmus + pályázati rendszerével, akik az oktatás, felnőttképzést, ifjúságfejlesztés területén tevékenykednek, van megvalósításra váró, jó ötletük és nem okoz gondot számukra az, hogy a pályázat nyelve angol.

👉 Szűcs Márta azt javasolta a civil szervezeti vezetőknek, hogy a pályázat elkészítése előtt határozzák meg stratégiai céljaikat, jelöljék ki a szektort, amelyben meg akarják valósítani azt. Ezt követően tudják a pályázati kategóriát meghatározni, és kiválasztani a megfelelő pályázattípust.

Tisztában kell lenni a szervezet saját szerepével is:
✅koordinátoként,
✅partnerként,
✅küldő vagy fogadó intézményként kívánnak benne lenni egy adott programban❓
Amennyiben a pályázathoz partnerintézményre van szükség, természetesen azt korábban ki kell választani, és velük a kapcsolatot fel kell venni.

💻Az Erasmus online felületekkel is meg kell ismerkedni regisztráció után. A pályázat kidolgozása során előbb a stratégiai célt kell megfogalmazni, onnan haladni a pályázati célok felé, majd az ezt megvalósítani képes tevékenységek kidolgozásához kell érkezni.

🤝A partnerek között feladatmegosztást is tisztázni kell:
✅ez a pályázat beadását,
✅a megvalósítást és
✅az elszámolást egyaránt egyszerűsíti.

🗣 Hangsúlyozta azt is: bár az Erasmus + pályázatokkal komoly célokat lehet megvalósítani, nagy szakmai fejlődést lehet elérni általa, ám a szakértő azt javasolta az érdeklődőknek, hogy olyan civil szervezetek pályázzanak erre a forrásra, akik már magabiztosan kezelnek más pályázati felületeket.

💵A pénzügyi elszámolása viszonylag egyszerű (pl. korábbi EFOP pályázatokhoz viszonyítva), valódi forrást jelent a nagyobb célok megvalósításához, és egy Erasmus projektben részt venni mindig növeli a szervezet ismertségét. 📈